Derfor sagde jeg stop som udvikler!

Derfor sagde jeg stop som udvikler!

Nogle gange er det nødvendigt at sige stop for at genfinde balancen. Det er historien om, hvordan min karriere som udvikler startede og i det hele taget historien om min udvikling gennem de seneste ti år i meget grove træk. Overgangen fra det at være udvikler til det at udvikle.

For at finde svaret på, hvorfor jeg valgte at sige stop som udvikler, så er vi nødt til at skrue tiden ti år tilbage.

Tyve år gammel og træt af mit daværende job, da jeg en dag blev spurgt (af Rasmus Jungersen) om jeg havde lyst til at udvikle et system, som skulle erstatte den klassiske papirprotokol i en dansk fritidsklub. Samtalen lød noget i retning af:

Rasmus: “Jeg sidder og skal lave det her manuelle indtastningsarbejde hver måned, for at registrere hvor mange medlemmer, der rent faktisk har været i klubben. Kan du lave et system, der gør det smartere”

Hvortil jeg svarede:

Mig: “Hmm, pas, det ved jeg sku ikke lige, hvordan jeg gør, men selvfølgelig kan det lade sig gøre. Giv mig en måned, så kigger jeg på det og finder en løsning.”

Uden nogensinde at have skrevet en linie kode før eller rodet med databaser og servere gik jeg i krig - på klassisk trail-and-error maner. En god portion nysgerrighed og endnu mere stædighed drev mig fremad, linie for linie, funktion for funktion, i dette for mig ukendte landskab. En måned (eller måske lidt mere) senere stod jeg klar med en ultra simpel men funktionel løsning, som løste problemet. Men ikke nok med det, for pludselig begyndte andre klubber også at vise interesse for systemet.

Det var en fantastisk følelse af at have skabt noget ud af ingenting og samtidig løst et problem, jeg indledningsvis var helt uvidende om, hvordan jeg skulle løse.

Et år senere besluttede jeg mig for at sige jobbet som salgsmedarbejder i en internetvirksomhed op til fordel for et universitetsstudie. Pludselig gav tingene mening. Det var problemløsning og nysgerrighed på flere forskellige niveauer. På universitet handlede det om at undersøge og analysere sammenhænge. At bryde ting ned. At stille spørgsmål og om at få en bredere forståelse. Fokus var på mennesker og teknologi og på sammenhængen mellem de to. Uden for universitet handlede det om at producere og implementere. At bygge ting op. At besvare spørgsmål og om at få tingene til at fungere. Der var balance mellem spørgsmål og svar.

Spol tiden frem til 2018. Balancen var forsvundet. Pludselig handlede det mest om svar, om programmering og design, om udvikling i en snæver forstand. Jeg havde positioneret mig selv som udvikler, og det blev til sidst en begrænsning for mig. Der nemlig stor forskel på det at udvikle og det at være udvikler. Det var tid til at distancere mig selv fra titlen som udvikler, og det at være udvikler. Det handler stadig om udvikling, men nu er det mennesket og deres forretning der er i centrum istedet for teknologien. Det er brobygning og facilitering.

  • Jeg undersøger og analyserer landskabet med henblik på at bygge bro mellem fagområder, kompetencer og mennesker ved at oversætte og omsætte viden, som muliggør personlig og professionel udvikling.

Det er således langt vigtigere for mig at stille spørgsmålene; "hvordan skal dit liv se ud?" og "hvordan skal din forretning se ud?" For først når du har en ide om, hvor du gerne vil hen kan vi finde ud af, hvordan du rent faktisk kan komme derhen. Svarene på disse spørgsmål har betydning for, hvilke produkter du tilbyder, hvem dine kunder er, hvor meget du arbejder, hvordan du kommunikerer og ja faktisk alt hvad du gør - også om du skal have udviklet (læs programmeret/designet) en ny funktion på din hjemmeside.

Det er din virksomhed. Dit liv. Du bestemmer, hvor rejsen skal gå hen og hvordan den skal se ud.

af Nicki udgivet for 4 år siden

Tag med på rejsen!

Modtag nye artikler direkte i din indbakke og hold dig opdateret på tips og tricks til at udvikle din forretning med mit nyhedsbrev.